Afbeelding
Foto:

4330 ter plaatse...

Column

Bij de brandweer heb je vaak inzetten die veel impact hebben op ons. Bijvoorbeeld een ongeval met slachtoffers of brand met slachtoffers. Zeker als het om bekenden gaat, heeft dit veel impact. Naast deze inzetten is het minstens zo heftig wanneer je als hulpverlener wordt lastig gevallen, geïntimideerd of zelfs bedreigd. En wat de laatste tijd nogal ‘in’ is, is het bekogelen van hulpverleners met van alles en nog wat. Neem nou laatst in het Westland: dat de ME moest komen om de brandweer een brand te laten blussen...

Wat is er in onze samenleving gekropen dat dit soort individuen, of groepen, tot dit gedrag komen? En natuurlijk is het van alle tijden dat er relletjes zijn of opstootjes rondom bepaalde gelegenheden. Maar het lijkt er nu op dat de leeftijd van deze personen steeds jonger wordt en het gedrag steeds agressiever.

Ik snap dat het niet leuk is als je bijvoorbeeld net een fikkie heb gestookt en de brandweer, vaak op last van de politie, je fikkie weer komt uitmaken. Maar om dan met stenen of soms zelfs met vuurwerk de blusploeg het werk onmogelijk te maken, is toch onzin? En nog levensgevaarlijk ook! Het vuurwerk is tegenwoordig wel iets anders dan de strijkers die wij vroeger afstaken. Het zijn complete explosieven geworden.

Ik ben bang dat wij vaak thuis bewust of onbewust er een beetje debet aan zijn. Hoe praten wij over gezagsverhouding? Hoe reageren wij op een, terecht of onterecht, verkregen bekeuring? Hoe praten wij over de leraren van school? Hoe vertellen wij onze ‘heldendaden tegen het gezag’ van vroeger? Goed voorbeeld doet goed volgen en zou dit ook niet voor het slechte gelden?

Koen Harlaar

Vrijwillige brandweer

Digitale krant